Stacje uzdatniania wody - Dlaczego filtrować - Filtry Pomorze

Przejdź do treści

Menu główne:

Oto kilka argumentów odpowiadających na pytanie: dlaczego warto filtrować wodę?

1. Filtrowana woda kranowa charakteryzuje się dużo większą czystością. Podczas procesu filtracjimechanicznej, piasek lub inne drobne zanieczyszczenia (np. rdza) które znalazły się w wodzie kranowej w wyniku transportu wodociągiem, zostają zatrzymane.


2. Filtrowana woda kranowa jest smaczniejsza i przyjemniej pachnie. Filtry do wody potrafią niemalcałkowicie zmniejszyć zawarty w wodzie chlor, odpowiedzialny za drażniący zapach.


3. Na smak, zapach i wygląd wody negatywnie wpływają także pestycydy oraz zanieczyszczeniaorganiczne. Są one redukowane przez aktywowany węgiel wykorzystywany w filtrach. Węgiel aktywowany ma zdolność adsorpcyjną i jest również używany w medycynie. Wiąże on substancje, takie jak: bakterie, toksyny, leki i produkty gnilne, znajdujące się w przewodzie pokarmowym i powodujące zatrucie pokarmowe i biegunkę.


4. Odpowiedzialna za narastanie tzw. kamienia w czajnikach twardość wody, zostaje również zmniejszanaprzez filtry.


5. Dzięki filtrowanej wodzie kranowej, która jest bardziej miękka, kawa i herbata zaparzają się lepiej, bezoleistego gorzkiego osadu.


6. Potrawy przygotowywane na bazie filtrowanej wody smakują lepiej, a warzywa zachowują swojeoryginalne kolory.


7. Ilość ołowiu zostaje zmniejszona o ponad 90%, niebezpiecznego dla zdrowia metalu ciężkiego.


8. Po obfitych deszczach, różne metale ciężkie, pestycydy i chlor mogą przeniknąć z pól do rzek i wódgruntowych, następnie do wody kranowej. Z taką nieprzefiltrowaną za pomocą określonego systemu filtrującego wodą, organizm będzie musiał poradzić sobie sam.


9. Membrana osmotyczna RO, w jaką dodatkowo wyposażone są filtry domowe, usuwają wszelkiezawiesiny, bakterie, wirusy, grzyby, pierwiastki oraz związki chemiczne.


10. Filtrowanie wody kranowej jest tańsze niż wykorzystywanie do napojów i potraw wodybutelkowanej. Dzięki temu, kupując mniej butelek z wodą, negatywny wpływ ich utylizacji na środowisko naturalne jest mniejszy.

Stosowanie filtrów to jedna z najskuteczniejszych metod w procesie uzdatniania wody. Propozycja filtrów dostępnych w firmie Filtry Pomorze jest bogata w nieduże urządzenia zakładane na kran, filtry średniej wielkości z kilku- lub kilkunastolitrowymi zbiornikami, jak również pełne stacje uzdatniające, dzięki którym domy jednorodzinne są zasilane w wodę. W celu zmiękczenia wody, (czyli usunięcia z niej związków wapnia i magnezu) wykorzystuje się filtry popularnie zwane „zmiękczaczami".

Co płynie wraz z „czystą” kranową wodą:

ALUMINIUM - przyczyna choroby Alzheimera, wpływa na wapnienie tkanek miękkich oraz zanik elastyczności błon komórkowych.

ARSEN - jest rakotwórczy, może uszkadzać przewód pokarmowy, powoduje niedokrwistość, zmiany na skórze i łamanie się paznokci i włosów.


KADM - bardzo toksyczny, zaliczany do metali śmierci, może uszkadzać nerki, powodować nadciśnienie, deformację kości, zmiany nowotworowe.


KOBALT - powoduje uszkodzenia nerek i wątroby, a także mięśnia sercowego i osłony włókien nerwowych. Może też powodować zmiany nowotworowe oraz przerost gruczołu tarczowego.


MIEDŹ - szkodzi wątrobie, nerkom i naczyniom wieńcowym.


FLUOR - powoduje zmiany struktury kości i uszkadza nerki. Niektóre fluorki mają działanie mutagenne.


RTĘĆ - również zaliczany do śmiertelnych metali, może powodować zaburzenia enzymatyczne, uszkodzić strukturę DNA czy porażać układ nerwowy.


MANGAN - powoduje uszkodzenia organów miąższowych i zakłócenia metabolizmu żelaza.


OŁÓW - kolejny metal śmierci, szkodzi wątrobie, nerkom, kościom i komórkom mózgowym, a także istotnie obniża iloraz inteligencji.


SELEN - szkodzi organom miąższowym (głównie wątrobie), zakłóca metabolizm innych pierwiastków śladowych.


CYNK - wpływa na uszkodzenia wątroby, mięśnia sercowego oraz zaburzenia przewodu pokarmowego.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego